Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 30, 2011

Τριετές πρόγραμμα κατά του έλκους της καστανιάς

Ασθένειες καστανιάς

Γίνετε όμορφη με κάστανα

Kάστανο: Γλυκός καρπός με θρεπτική αξία

Η τυποποίηση του κάστανου προσδίδει προστιθέμενη αξία

Η τυποποίηση και η μεταποίησή του κάστανου είναι σχεδόν άγνωστα στην Ελλάδα. Αν και παραδοσιακό προϊόν, το κάστανο αποτελεί στην Ελλάδα έναν "παρεξηγημένο" καρπό καθώς καταναλώνεται για μόνον περίπου πέντε μήνες τον χρόνο, δηλαδή τρεις μήνες πριν από τα Χριστούγεννα και δύο μήνες μετά. Περίπου το 90% της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται στο εσωτερικό, ψητό ή βραστό. Το 10% φέρεται στην αγορά ως marrons glaces και πωλείται σε αστρονομικές τιμές (16-20 ευρώ ανά κιλό) ή ως γλυκό συντηρημένο σε σιρόπι που παρασκευάζεται τοπικά από οικογενειακής κλίμακας μικρές επιχειρήσεις (περιοχές Πηλίου, Καρπενησίου κ.ά.). Προϊόντα όπως η φαρίνα, ο πουρές και η κρέμα, κάστανα συντηρημένα σε νερό ή συσκευασμένα σε κενό, ηδύποτα και εξαιρετική μπίρα είναι άγνωστα στα ελληνικά νοικοκυριά και στον μέσο Ελληνα. Η μεταποίηση της ελληνικής παραγωγής θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν, θα "ανοίξει" την αγορά και θα  δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαγωγών με τελικό στόχο την

Καστανιά: 4.000 ευρώ η ετήσια απόδοση για καλλιέργεια 10 στρεμμάτων

Μπορεί η καλλιέργεια κάστανου να μη θεωρούνταν τα προηγούμενα χρόνια ελκυστική στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό άξονα ανάπτυξης ορεινής οικονομίας σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Η Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε να είναι εξαγωγική, εισάγει τα τελευταία χρόνια περίπου 7.000 τόνους νωπό κάστανο από την Τουρκία, την Πορτογαλία και πρόσφατα από την Κίνα και τη Ν. Κορέα, ενώ απροσδιόριστη ποσότητα επεξεργασμένου κάστανου εισάγεται από την Ιταλία και τη Γαλλία. Αυτό που διαπιστώνουν οι ειδικοί ερευνητές που ασχολούνται με την προώθηση προσοδοφόρων καλλιεργειών σε απάντηση εκείνων που συντηρούνταν επί δεκαετίες με τις καλλιέργειες, είναι πως, δυστυχώς, η διαχρονική έλλειψη σχεδιασμού για τις εναλλακτικές καλλιέργειες και η έλλειψη πολιτικών υποστήριξης των ορεινών πληθυσμών που εξανάγκασε τους νέους να μετακινηθούν στα αστικά κέντρα, έφεραν την καστανοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, σχεδόν σε καθεστώς εγκατάλειψης. Η ελληνική μέση ετ

καστανοτρουφάκια

Υλικά: 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα καλής ποιότητας 200 γρ. κρέμα γάλακτος 40 γρ. βούτυρο 1 φλ. τρίμμα από κάστανα γλασέ 1 κ.σ. κρέμα ή μαρμελάδα κάστανου Εκτέλεση: Τρίβουμε τη σοκολάτα. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά μέχρι να κάψει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και... καλή σας όρεξη πηγή: sintagoulis.gr

Σοκολατένιο ρολό κάστανου

  Υλικά: 350   γραμμάρια κουβερτούρα 150   γραμμάρια ζάχαρη άχνη 1   κουταλάκι του γλυκού κονιάκ 325   γραμμάρια κάστανα βρασμένα και λιωμένα σε πουρέ 50   γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα για το γαρνίρισμα 50   γραμμάρια βούτυρο Εκτέλεση: Βράζουμε τα κάστανα μας τα ξεφλουδίζουμε και στο μπλέντερ τα λιώνουμε σε πουρέ. Κόβουμε τα 350 γραμμάρια κουβερτούρας σε κομμάτια και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε απ' την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίχνουμε στο μειγμα το κονιάκ και τον πουρέ από κάστανα και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά μέχρι να γίνει χυλός. Αδειάζουμε σε μία φόρμα, στην οποία έχουμε τοποθετήσει προηγουμένως λαδόκολλα, το μείγμα και αφήνουμε για 3-4 ώρες στο ψυγείο ώσπου να πήξει καλά. Λιώνουμε τα υπόλοιπα 50 γραμμάρια σοκολάτας. Ξεφορμάρουμε το ρολό μας και περιχύνουμε από πάνω του την σοκολάτα. Ισιώνουμε με φαρδυ μαχαίρι την σοκολάτα να σκεπάσει καλά όλο το ρολό και τα πλαϊνά. Βάζουμε πάλι στο ψ

Φωτογραφίες του περιβολιού μας

Εικόνα

Το βουνό των Πιερίδων Μουσών

Εικόνα
Είναι προφανές γιατί τα επέλεξαν ως κατοικία τους οι Πιερίδες Μούσες Φωτογραφίες από εξόρμηση σε μια από τις κορυφές των Πιερίων, την Αβδέλλα, που βρίσκεται κοντά στο περιβόλι μας. Χαρείτε ομορφιά!!!