Τριετές πρόγραμμα κατά του έλκους της καστανιάς





Μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο 2011 θα ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς σε 7 νομούς της χώρας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής". Αυτό απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων, Ευτύχιου Δαμιανάκη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας, από το βήμα της Βουλής στις 23 Ιουνίου. Το Μέτρο 227 που θα χρηματοδοτήσει την καταπολέμηση του έλκους θα "ανοίξει" τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε μέσα στο φθινόπωρο να ανατεθεί η μελέτη, σύμφωνα με τον κ. Δριβελέγκα, ο οποίος είπε στη συνέχεια τα εξής: "Η καταπολέμηση θα γίνει το Μάιο, γιατί τότε λένε οι επιστήμονες ότι πρέπει να γίνει για να έχουμε αποτελέσματα.

Πράγματι, στην τρίτη προγραμματική περίοδο είχαμε αποτελέσματα σ’ όλους τους νομούς. Εφαρμόστηκε πρώτα στο Άγιο Όρος, μετά στην Αρναία και στους άλλους νομούς και είχαμε αντιμετώπιση, κατά την πρώτη εφαρμογή, πάνω από 70%, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό για την παραγωγή, ιδιαίτερα για τους κατοίκους που ζουν στα ορεινά, πάνω από τα 300 μέτρα έως τα 1.000 μέτρα, αλλά και για τη διατήρηση του οικοσυστήματος, γενικότερα. Τα χρήματα υπάρχουν, απλά υπήρξε μια καθυστέρηση. Διότι τώρα ακριβώς πληρώνουμε ακόμα την τρίτη προγραμματική περίοδο. Επομένως, μπορείτε να πείτε στους καστανοπαραγωγούς, στους συνεταιρισμούς ότι το Σεπτέμβριο γίνεται η ανάθεση της μελέτης και το Μάιο θα έχουμε την εφαρμογή".

 Η ερώτηση του κ. Δαμιανάκη

"Στο Νομό Χανίων η καστανιά αποτελεί μία καλλιέργεια πάρα πολύ δυναμική. Αναπτύσσεται κυρίως σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Σήμερα στο Νομό Χανίων έχουμε περίπου 110.000 καστανόδεντρα με μία ετήσια παραγωγή γύρω στους 1.300 τόνους. Οι καστανοπαραγωγοί του νομού, βλέποντας το μέλλον και τη δυναμική αυτής της καλλιέργειας, δραστηριοποιήθηκαν και συνέστησαν έναν πρότυπο συνεταιρισμό, καθώς και μία αναπτυξιακή εταιρεία για την παραγωγή, την καλλιέργεια, την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής, αλλά και την εμπορία του προϊόντος.

Έχω κάνει δύο ερωτήσεις προς την προκάτοχο του κ. Σκανδαλίδη, την κ. Μπατζελή, αλλά και στον κ. Σκανδαλίδη. Πήρα αντιφατικές απαντήσεις. Η μεν κ. Μπατζελή μου απάντησε ότι εντός του 2010 θα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στη δράση 227, με προϋπολογισμό τρία εκατομμύρια και ότι εντός του 2010 θα είχε προκηρυχθεί. Από τον κ. Σκανδαλίδη άκουσα για εντός του 2011.

Νομίζω ότι η αντιφατικότητα αυτών των απαντήσεων ανησυχεί τους παραγωγούς γιατί πραγματικά αυτό το έλκος της καστανιάς που έχει διαπιστωθεί από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, αλλά και από το ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης είναι απολύτως καταστροφικό. Καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή, ενώ η χώρα τη δεκαετία του 1960 παρήγαγε περίπου 18.000 τόνους καστάνων, τη δεκαετία του 2000 η παραγωγή μειώθηκε στις 10.000 τόνους, με αποτέλεσμα να κάνουμε εισαγωγές από Κορέα, Ισπανία, Τουρκία και Πορτογαλία και άλλες χώρες της τάξεως περίπου των 6.000-8.000 τόνων, χωρίς να συνυπολογίζονται σ’ αυτό και τα μεταποιημένα προϊόντα του κάστανου.

Νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα για την ένταξη, δεδομένου ότι υπάρχουν –απ’ ό,τι γνωρίζω- οι σχετικές πιστώσεις, διαφορετικά μία ακόμη δυναμική καλλιέργεια, όπως αυτή του καστάνου, σ’ αυτή την κρίση που περνάει η αγροτική παραγωγή γενικά θα δυσκολευθεί να επιβιώσει.

www.agronews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καστανιά: 4.000 ευρώ η ετήσια απόδοση για καλλιέργεια 10 στρεμμάτων