Κάστανο γλυκό κουταλιού


Είναι κάπως κουραστική η διαδικασία του καθαρίσματος, αλλά το γλυκό είναι πραγματικά εξαιρετικό. Θα σας αποζημιώσει.

Προετοιμασία:
1 ώρα περίπου, Ψήσιμο: 1 ώρα και 30΄

Υλικά (για 4 μέτρια βαζάκια):
2 κιλά κάστανα
2 κιλά ζάχαρη
1 ξυλάκι βανίλιας
3 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένο λεμόνι

Διαδικασία:
Χαράζουμε από κάτω σταυρωτά τα κάστανα - μόνο το φλούδι και τα ψήνουμε για μισή ώρα στους 200° C. Τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Εχει μείνει το εσωτερικό ινώδες φλούδι. Για να το αφαιρέσουμε θα βάλουμε τα κάστανα σε νερό που κοχλάζει για 10 λεπτά, ίσα να μαλακώσει, οπότε θα το αφαιρέσουμε προσεκτικά χωρίς να σχίσουμε τον καρπό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη να βράσει με 1+3/4 λίτρα νερό και το ξυλάκι βανίλιας. Οταν αρχίσει να δένει σιρόπι, βάζουμε τα κάστανα μέσα, προσεκτικά, για να μην κοπούν. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι, βάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό πιατάκι και το φυσάμε να κρυώσει. Σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού. Αν είναι έτοιμο το σιρόπι, πρέπει να κανει δρόμο που δεν κλείνει. Ρίχνουμε το λεμονάκι, βράζουμε ακόμα 2 λεπτά και το αποσύρουμε. Οταν κρυώσει, βγάζουμε τη βανίλια (αν θέλουμε), βάζουμε προσεκτικά τα κάστανα σε αποστειρωμένα βάζα (βλ. σελ.: 128), πιάνοντας στο κουτάλι ένα κάθε φορά κι από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι να τα καλύπτει.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Μετά το βράσιμο, τρυπάμε τα κάστανα με οδοντογλυφίδα για να διαπιστώσουμε πόσο μαλακά είναι και να υπολογίσουμε το χρόνο παραμονής τους στο σιρόπι. Αν είναι πολύ μαλακά, βάλτε τα στο σιρόπι πιο αργά, όταν μισοδέσει δηλαδή. Μερικά κάστανα θα σπάσουν αλλά… μάχη χωρίς απώλειες γίνεται; Βάλτε, απλά, τα κομμάτια σε χωριστό βαζάκι.

Εύη Βουτσινά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καστανιά: 4.000 ευρώ η ετήσια απόδοση για καλλιέργεια 10 στρεμμάτων