κέικ κάστανο



..που η Έλενα το θέλει πολύ. Το στόρι έχει ώς εξής. Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα συνηθίζω να φτιάχνω κορμό ή τρουφάκια με πουρέ από κάστανα που άλλοτε τον φτιάχνω μόνη μου κι άλλοτε τον αγοράζω έτοιμο. Ο έτοιμος υπάρχει σε δύο εκδοχές:
α) με προσθήκη ζάχαρης και αρωματισμένος με βανίλια (60% περιεκτικότητα σε κάστανο, και
β) άγλυκος και χωρίς άρωμα, σκέτο κάστανο. Αυτόν αγοράζω και τον προτίμησα και φέτος αλλά ούτε κορμό ούτε τρουφάκια έφτιαξα.
Έμεινα λοιπόν με τρία κουτιά καστανοπουρέ και όπως έλεγα και στην Elie, δύο τινά, ή κέικ θα τον έκανα ή σορμπέ!
Τα υλικά
(σε ογκομετρικές κούπες)
~1 κουτί (440 γρ). πουρέ κάστανο. Μπορούμε να τον φτιάξουμε και μόνες μας αφού βράσουμε 750γρ. κάστανα, τα ξεφλουδίσουμε και τα περάσουμε από το μπλέντερ.
~ ¾ της κούπας ηλιέλαιο ΒΙΟ
~ 2/3 της κούπας γάλα (έβαλα γάλα αμυγδάλου)
~ 3 αβγά ( sorry heart, δεν βρίσκω με τι μπορώ να τα αντικαταστήσω)
~ 1 ποτηράκι του λικέρ μαύρο ρούμι
~ 1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
~ 1 και 1/8 της κούπας ζάχαρη καστανή (την προηγούμενη φορά έβαλα 1 ½ κούπα και μου φάνηκε πολύ γλυκό, την προσαρμόζουμε στα γούστα μας)
~ αλεύρι για κέικ**
~ ½ κούπα σοκολάτα bitter τριμμένη
~ πολύ λίγη ζάχαρη άχνη
~ κακάο σε σκόνη
Το φτιάχνουμε
~ Αναμιγνύουμε στο μπλέντερ τον πουρέ με τη ζάχαρη και την εσανς. Βάζουμε το μίγμα στο μπολ του μίξερ.
~Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα, τα αβγά και το ρούμι. Τα χτυπάμε για 2 λεπτά στη μεσαία ταχύτητα.
~**Σχετικά με το αλεύρι. Δεν ανέφερα ποσότητα γιατί δε χρησιμοποίησα αλεύρι για κέικ. Έβαλα 1 κούπα “αλεύρι” από κάστανο, 1 ½ κούπα αλεύρι σκληρό ΒΙΟ και 1 ½ κ.γ. baking powder. To “αλεύρι” από κάστανο δεν περιέχει γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι δε βοηθάει το κέικ να γίνει τεράαααστιο και του δίνει διαφορετική γεύση. Από την άλλη, το σκληρό αλεύρι είναι πιο δυνατό από τη γνωστή φαρίνα για κέικ. Ηθικόν δίδαγμα: ακολουθούμε τη συμβουλή της τηλεμαγειρίσσης και βάζουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται για να πάρουμε ένα μίγμα που δεν θα είναι ούτε ρευστό αλλά ούτε και μπετοναρισμένο. Περίπου 2 ½ με 3 κούπες.
~ Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε το μίγμα για 2 λεπτά ακόμη.
~ Τελευταία προσθέτουμε τη σοκολάτα και την ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα.
~ Βάζουμε το κέικ στη φόρμα και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.
~ Μόλις το βγάλουμε από τη φόρμα, ρίχνουμε μαι πινελιά άχνη και μια σκόνη κακάο.
~ Το κέικ έχει μια 'υγρή' υφή.
~ C’ est tout, voila.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καστανιά: 4.000 ευρώ η ετήσια απόδοση για καλλιέργεια 10 στρεμμάτων